Dota 2 är ett av världens mest populära spel av slaget MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) och är tillsammans med League of Legends det spel som övertagit tronen från Starcraft 2 som den spelgenrens mest populära spel. Counter Strike: GO är å sin sida en av världens mest populära så kallade FPS-spel (First Person Shooter). Dota 2 är i första hand en lagsport medan CS:GO både har singelturneringar och lagturneringar. Och båda spelen utgör den absoluta toppen av dagens största e-sportspel och ingår som de största turneringarna som arrangeras årligen. Att se åtminstone något event för vardera är därför snarast obligatoriskt för varje fan av e-sport.

Dota 2: The International

Den här turneringen är utan tvekan ett av världens absoluta toppevents inom e-sport i allmänhet och för spelare och fans av Dota 2 i synnerhet. Bakom arrangemanget ligger spelbolaget Valve, som annars är mest kända för deras globalt dominerande spelplattform känd som Steam samt för spel som Half-Life. Dota 2: The International arrangeras årligen i Seattle och lockar tittarsiffror i miljonklassen världen över. Det är inte särskilt konstigt med tanke på att tävlingens prestige är sådan att knappast något professionellt Dota 2 inte vill delta i den. Att de tävlar om en prispott på ungefär 1,6 miljoner dollar gör förstås inte det hela sämre. Om du bara ska se en tävling inom e-sport varje år så är det den här turneringen du ska titta på.

Turneringar i Counter Strike: GO

Counter Strike: GO är en av världens tre mest populära e-sportspel. Det finns inget centralt världsmästerskap inom CS, men med tanke på spelets popularitet så känner vi att vi måste nämna det på något sätt. Här handlar det istället om runt 4-5 större årliga turneringar varje säsong, där alla är ungefär lika viktiga och har ungefär samma prissummor och spelstrukturer.