E-sportvärlden är i dagsläget att betrakta som stor. De första och mest tongivande officiellt arrangerade turneringarna som liknar dagens stora evenemang drevs av Blizzard som i slutet av 90-talet startade turneringar för spelet Starcraft. Idag är världen av e-sportspel omfattande och rymmer en bred uppsättning av genrer: fightingspel, FPS, MOBAs och kortspel. Här följer en lista på spel som exemplifierar varje genre.

  • League of Legends – Världens idag mest spelade dataspel och är av slaget MOBA. Inom e-sport är det ett lagspel och de allra skickligaste lagen kommer från Sydkorea. Det är till och med så att inget lag som kommer från något annat land än Sydkorea ännu har vunnit den största och viktigaste tävlingen.
  • Dota 2 – Också detta är ett spel inom genren MOBA och spelas som en lagsport. Bakom spelet står Valve som har gott om resurser att trycka in rediga vinstpottar i officiellt arrangerade turneringar. Inte konstigt då att det blivit en av de största och mest populära e-sporterna med årliga tävlingar som arrangeras runt om hela världen. Den största arrangeras i Valves hemstad Seattle varje år.
  • Rocket League – En slags spin på gammaldags fotbollsspel, men här spelar man istället i form av fordon. Det är ett relativt nytt spel jämfört med många andra stora e-sportspel och släpptes första gången under 2015.
  • CS:GO – Counter Strike är från början en mod av det klassiska spelet Half-Life från slutet av 90-talet. Counter Strike har dock kommit att leva ett liv helt på egen hand och blivit världens förmodligen mest populära FPS (First Person Shooter).
  • Starcraft 2 – Blizzardspelet som på många sätt kan sägas ha startat fenomenet e-sport. Det är inte längre lika populärt som det en gång var, men det arrangeras fortfarande många prestigefulla tävlingar i spelet årligen. Det finns med andra ord fortfarande gott om chanser för professionella spelare att tjäna stora pengar.